​[[{”value”:”

En kamin på rätt plats i huset erbjuder inte bara mysfaktor och är en säkerhet om strömmen går. Det är också en funktionell och energibesparande värmekälla.

Men det går faktiskt inte att komma ifrån att en riktigt snygg kamin också blir ett blickfång och är en dekorativ del i inredningen. Innan du bestämmer dig för vilken kamin du tänkt skaffa är det bra att fundera noga kring de praktiska förutsättningarna som finns i just ditt hem.

Checklista att tänka på när du ska skaffa en kamin

Det första du bör fundera över är hur du vill kunna använda din kamin. Skaffar du kaminen primärt för att öka mysfaktorn i hemmet eller för att använda som värmekälla?
Om du redan har en skorsten behöver du se så att den skorstenen är rätt placerad och passar för just den modell av kamin du önskar.
Se till att området kring där kaminen ska stå är brandsäkrat och att luftväxlingen i rummet är tillräcklig.
Fundera på placeringen. För att få bäst nytta av värmen bör värmen kunna cirkulera över större ytor. Genom att placera kaminen på bottenplan och gärna i ett utrymme med öppen planlösning så får du de bästa förutsättningarna.
Det kan alltid vara bra att rådfråga ett proffs! När det är dags för installationen bör du ta in offerter från fler företag och jämföra.

Hitta hantverkare

Glöm inte bort bygganmälan och besiktning

Det krävs en bygganmälan hos kommunen för att få installera en kamin. Mer regler om vad som gäller i just din kommun finns på respektive kommuns hemsidor. Innan kaminen tas i bruk måste den också kontrolleras och besiktas av en sakkunnig, oftast en skorstensfejarmästare.

Lägg upp en offertförfrågan

”}]] 

​ [[{”value”:”En kamin på rätt plats i huset erbjuder inte bara mysfaktor och är en säkerhet om strömmen går. Det är också en funktionell och energibesparande…
The post Att tänka på när du ska skaffa kamin appeared first on BraByggare Blogg.”}]]