Inlägg i samarbete med Unidrain.

Detta är andra delen av tre i en serie inlägg där jag kommer belysa badrumsprojektets process från första förberedande steg, via avstämning med verkligheten, till sista förfinade steg. För i min roll som badrumsinredare guidar och inreder jag badrum till många olika kunder med varierande stilar, behov och funktioner, men processen är densamma – och fallgroparna likaså. Så därför har jag här satt ihop enkel guide över badrumsrenovering med dess tidslinje som du kan utgå från när du planerar ditt badrumsprojekt.

Jag har för enkelhetens skull delat upp tidslinjen i tre delar: 1) Förberedande steg, 2) Avstämning med verkligheten, 3) Förfina badrumsdrömmen.

2) Avstämning med verkligheten

Badrumsrenovering är ett stort projekt för de flesta och inte sällan är den kopplad till lång startsträcka. För att sen rätt snabbt gå från noll till hundra så det gäller att hänga med. I första delen av denna guide, Förberedande steg, berättar jag att den största utmaningen (och fallgropen) är att lägga fokus på rätt sak i rätt skede av badrumsrenoveringen.

Detta för att så långt det går, slippa behöva fatta snabba och kritiska beslut på stående fot. Inte bara för de skapar enorm stress, utan också för att i det skarpa läget är mycket lätt att saker bara rullar på utan att vara bästa lösningen för badrumsdrömmen.

Stilrent och lugnt badrum är drömmen för många. Foto Unidrain.

Här i steg 2, Avstämning med verkligheten, är det dags att sätta badrumsdrömmen på prov för att se hur väl den passar in i verklighetens badrum. Helt enkelt för att försöka förekomma krockar längre fram. För detta steg innebär mötet med t.ex. mig som badrumsinredare eller byggare en avstämning och feedback på din badrumsdröm för att hjälpa dig förverkliga den.

A) Tänk rätt mått för ditt nya badrum

Innan jag går vidare med mitt presenterade case från förra steget, tänkte jag kort berätta om hur du ska tänka när det gäller måtten för ditt nya badrum.

Först och främst utgå från att måtten i ditt befintliga badrum troligtvis kommer krympa någon centimeter jämfört med idag. Detta gäller särskilt om du har badrum i gammalt hus där väggar sällan är vinkelräta och raka. Numera bygger badrumsväggar oftast mer då man jobbar med t.ex. skivmaterial som rätar upp väggarna smidigt, men samtidigt “förlorar” mer jämfört med t.ex. putsade väggar. Fördelen är slätare underlag (krav för större väggplattor), smidigare att dra rör i väggen samt planera in montering av tunga vägghängda konstruktioner såsom vägghängd wc m.m. Så vill du ha marginal i dina badrumsmått ska du mäta upp badrummet på befintliga ytskikt och dra av ytterligare ca 25mm per vägg (eller rådfråga din byggare om vad som är rimligt i just ditt badrum).
Dra av 25mm per vägg från badrummets befintliga mått för marginal. Foto Unidrain.En annan detalj att tänka på är att om du väljer att flytta om avloppen, så kan golvet komma att höjas därefter. Om du önskar att flytta avloppen tvärs över badrummet så tänk på att wc har störst rör (110mm) och därmed kan komma att påverka golvhöjden mest. Dusch och tvättställ bygger mindre (50-75mm) och därför oftast smidigare att flytta.
På samma sätt som avloppen i golvet kan komma att påverka golvhöjden, kan takhöjden påverkas av ventilationen. Så kolla upp ventilationens placering i badrummet idag.
Justering av avlopp och ventilation kan påverka takhöjden i badrummet. Foto Unidrain.

B) Önskad planlösning & känsla

Nu är det dags att gå vidare med mitt presenterade case från förra delen i denna guide över badrumsrenoveringens tidslinje. Här är punkterna som är kärnan i badrumsdrömmen och som nu är med i denna avstämning. Den nya planlösningen bygger på:

Enhetligt golv över hela badrummet. En obruten vy på golvet (tack vare väggnära brunn) ger vackert flöde och rummet uppfattas större, vilket i sin tur även ger badrummet en lugn känsla.
Badrummets blickfång. Duschen tillsammans med tvättställsdelen blir badrummets blickfång som sätter stilen och känslan. Så duschdelen måste vara genomtänkt och stilren.
Lugn känsla. Vägghängd wc-del blir även praktisk förvaring som både frigör golvyta och ger lugnt intryck på väggen.

Om vi nu backar bandet till hur badrummets ursprungliga planlösning ser ut så ser du att jag valt att behålla wc på samma plats som idag. Det ger mindre jobb (och sparar pengar!) samt att den placeringen tycker jag är bäst för att få till lugn känsla i badrummet.

Att flytta tvättstället till där badkaret är betyder att det redan finns ett avlopp där, och därmed inte borde innebära problem att justera det för att passa tvättstället. Samt att här vill jag ha avloppet i vägg så det inte syns nedanför kommoden. Just avlopp i vägg kan innebära att väggen måste byggas ut lite extra för det (vilket i detta badrum finns plats för). Att flytta avloppet till duschen för väggnära placering mot samma vägg bör inte heller vara större problem då det finns flera olika lösningar för att få till väggnära brunnar på bästa sätt.

MEN som sagt – man vet inte garanterat förrän badrummet är utrivet och golvet uppbilat. För har du otur så går en balk precis “fel” eller något annat oväntat så man får tänka till ett varv extra. Då är det bra att ha förarbetet i ryggen när du ska behålla fokus!

C) Varje problem har sin lösning

När ett badrum rivs kan spännande historia från forna renoveringar dyka upp. Det kan vara nischer som dyker upp, väggar som kan behöva förstärkas eller avlopp som går annorlunda än tänk. Möjligheterna är många och rädslan för begränsningar smyger sig då lätt på för många.

Men kom ihåg – lika negativt och omöjligt som det kan kännas, lika möjligt och hoppfullt kan det vara!

Jag brukar alltid utgå från att varje problem också har sin lösning, inte minst för utmaningarna är ofta likartade så någon måste ju ha stött på det tidigare (och löst det?). Vissa lösningar är värda att gå ett extra steg för att få till medan andra inte är värda det. Vilka som är vad har du ju redan definierat i ditt förarbete så håll dessa som din röda tråd hela tiden!

Väggnära brunn kan lösas på många olika sätt. Här linjär över hela duschens bredd. Foto Unidrain.

Våga tänka tvärtom!

En sådan sak som dyker upp då och då, är att det ibland “inte går” att sätta en väggnära brunn. Faktum är att det alltid går att sätta en väggnära brunn – det finns massor av varianter att välja på för att hitta just den modell som estetiskt och tekniskt bäst passar för just ditt badrum. Om en modell inte går att få in på grund av en regel/balk i golvet, så är sannolikheten att en annan modell går.

Så tänk om du skulle tänka tvärtom? Om väggnära brunn är en “måste-detalj”, likt i detta case, kanske duschen kan justeras istället för att brunnen ska få plats på bästa sätt?

En väggnära brunn kan också vara i hörnmodell med dold eller synlig brunnssil. Foto Unidrain.

Prova att t.ex. byta ut “väggnära brunn” mot “en inredningsdetalj jag verkligen vill ha” – fundera hur du skulle göra för att lösa “går inte” då. Skulle du nöja dig med att kompromissa bort den där inredningsdetaljen du verkligen vill ha eller skulle du istället ser över vad som krävs för att det ska gå att få till?

Fakta om Unidrain väggnära brunnar:

En Unidrain väggnära brunn är lika enkel att montera som vanlig rund.
Det finns avlånga brunnar, hörnbrunnar, brunnar med synlig brunnssil eller med nedfälld platta som gör den nästan osynlig.
Utloppshuset (den del som samlar ihop vattnet under brunnssilen och kräver ett visst djup för att få plats) finns i flera olika djup så även om du inte har mycket att jobba med nedåt i golvet, går det att få till på bra sätt.
Monteringen kan sättas mot ett eller två hörn, friliggande eller mot långsida.
Självklart är alla brunnar testade mot marknadens alla ledande tätskiktssystem (precis som runda brunnar) och klarat samma hårda krav.
Mer lösningar där du kan bygga ihop just den modell som bäst passar dig, hittar du här.

Slutligen en summering av bitarna du SKA ha koll på i detta steg:

Tänk rätt mått för ditt nya badrum  så du har “luft” i ritningarna när väggarna ska byggas upp. Särskilt viktigt om du vill få in t.ex. badkar eller större badrumsmöbler som har fasta mått men också så det finns tillräcklig passage förbi/in i de olika delarna.
Sätta badrumsdrömmen på prov utifrån din önskade planlösning & känsla  så placeringarna och lösningarna funkar i faktiska badrummet. Se det som två steg – första med guidning av t.ex. mig som badrumsinredare eller byggare och sen när rivning av badrummet skett för att spika planlösningen.
Kom ihåg att varje problem har sin lösning  så det mesta går att lösa så länge du har din prioriteringsordning klar för dig. Undvik att hamna i kompromissfällan för något “inte går” utan se det som ett sätt att justera förutsättningarna istället.
Lägg till också att bena ut vilka inbyggda delar du vill ha – t.ex. inbyggda blandare och ev. hyllnischer.

Saker du INTE ska lägga fokus på i detta steg:

Vilken exakt platta som ska vara på golvet eller väggen. Men bena ut om du vill hålla dig till storformat eller jobba med hela stenskivor för dessa stora format kräver mer noga arbetat underlag. Om det inte är fallet kan du avvakta exakt format till nästa steg.
Vilken NCS-kod som ska vara på målade väggarna, tak eller snickerierna.
Vilken möbel, blandare (om inbyggda – se ovan), handdukstork etc som du ska ha. Nöj dig med att ha en någorlunda öppen syn på de exakta produkterna och låt nu planlösningen som utkristalliserat sig i mått guida dig till bästa val för ditt badrum.

Detta andra steg är lösningsfokuserat så tappa inte kreativa suget utan den kommer åter i sista och tredje steget. Nu är det viktigt att du vågar fatta beslut och lita på din magkänsla över vad du vill ha och trivs med, även om du hör “går inte”. Läs på och gör nytt försök för en badrumsdröm utan känsla är ingen dröm.
Håll utkik för nästa och sista del: Steg 3 – Förfina badrumsdrömmen – guidar dig i hur du kan tänka för att sätta materialvalen och detaljerna så badrummet håller både estetiskt, funktionellt och är givetvis våtrumssäkrad enligt svenska våtrumsregler.

.

Total
1
Shares
MER BADRUMSINSPIRATION VIA TAGS

avlång brunnbadrumsdesignbadrumsdrömbadrumsplaneringbadrumsrenoveringbadrumsstilbrunndesignduschgolvbrunnguideharmonisktinfälld plattalugnmässingmoodboardplanlösningrostfrittstilrentstorformattätskiktUnidrainväggnära brunn

Noemi, badrumsinredare

Frågor om detta badrum? Skriv din fråga i kommentarfältet nedan så svarar jag snabbast den vägen. För att anlita mig som badrumsinredare eller för samarbete – noemi(@)badrumsdrommar.se Hoppas vi hörs!

POPULÄRA INLÄGG MED BADRUMSINSPIRATION

 

​Inlägg i samarbete med Unidrain. Detta är andra delen av tre i en serie inlägg där jag kommer belysa badrumsprojektets process från första förberedande steg, via avstämning med verkligheten, till…
The post Avstämning – badrumsrenoveringens tidslinje first appeared on Badrumsdrömmar.