Det var länge sen jag skrev om hotellbadrum här på Badrumsdrömmar. Så när jag kikade igenom mitt inspirationsarkiv nyligen blev jag påmind om Paramount House Hotel (Sydney, Australien) som jag sparat ner för deras charmiga hotellbadrum. Här är stilen industriell men ändå med en värme och materialmix som jag tycker påminner om japanska onsen. Eller i alla fall inspirerar till hur man kan jobba med material, textur och karaktär i hotellbadrum. 

Hotellbadrum är inte “vanliga” badrum

Hotellbadrum är fiktiva rum och därför lite knepiga att inspireras rakt av tycker jag. 

En tydlig skillnad mellan hotellbadrum och “vanliga” badrum är t.ex. förvaringen. Hotellbadrum jobbar mycket med öppen och synlig förvaring så gästerna inte ska glömma sina saker. Något som är perfekt att inspireras av i gästbadrum men kanske inte helt optimalt i vardagens familjebadrum.

Det jag däremot verkligen gillar i dessa hotellbadrum är att materialen är alla tidlösa och tillsammans med designen kommer tåla att åldras över tid. Även fast så kanske inte är fallet då hotell slits på annat sätt och har andra utmaningar än enbart estetiskt hållbara över tid.

Terrazzo, mässing och industriella glasväggar i stål

På badrummen i Paramount House Hotel har man jobbat med klassiska homogena plattor i både små format men även lagda i fiskbensmönster. Väggar är klädda med småmönstrad terrazzo och den återkommer även på bänkskivorna under tvättställ i vitt porslin. Tillsammans ger dessa en grundpalett som sen accentueras av blandare i mässing och svarta industridetaljer.

Mjuka upp för en onsen känsla

När jag pratar om industriella stilen så menar jag sällan rakt av hårt och kallt med kraftig patina. Den stilen var populär för några år sen, gärna i kombination till grafiska svart/vita badrum. Men nu har det nästan försvunnit helt till förmån för den “eleganta och beige:a stilen” som är så populär idag.

Jag har alltid gillat tanken på att mixa karaktärer i badrumsinredningen för att skapa charm. I dessa hotellbadrum finns t.ex. träinslag och textilier som tillsammans mjukar upp och tonar ner det hårda. Varje material har sin funktion och lugn. För det är just lugnet i dessa hotellbadrum som jag tycker ger en onsen känsla. En känsla av harmoni utan krav på att sakerna måste vara perfekta.

Notera hur fint det skrynkliga linnedraperiet möter den skarpa terrazzon. Eller för den delen badkaret i trä med mässingsblandaren står i badrum med svarta industriella fönster. 

Vad är Onsen?

Onsen är japanska traditionella badplatser. Ursprungligen varma källor utomhus i natursköna miljöer med tvagningsrum intill. Onsen är del av japansk tradition och kultur där tvagning sker under avkopplande ceremoniella former. Tvagningen sker sittandes på låg träpall och under tystnad för att därefter stiga ner i varm källa/bassäng. För att en källa ska få klassas som onsen måste den enligt japansk lag innehålla minst ett av 19 angivna kemiska ämnen, till exempel mineraler som järn och svavel samt måste vara minst 25 °C varmt*.

I väst används onsen som inspiration för många spa runt om i världen. I Sverige finns flera spa som inspireras av just onsenkulturen (t.ex. Yasuragi i Stockholm).

* Källa Wikipedia.

Mer bilder av hotellet kan du hitta på deras hemsida här – kika gärna på respektive rum för mer rumslig inspiration!

Foto av Sharyn Cairns, Tom Ross och Marnie Hawson (se respektive bild för mer info) via The Local ProjectYellow Trace och Paramount House Hotel.

Total
2
Shares
MER BADRUMSINSPIRATION VIA TAGS

badrumsmöbelduschdraperiduschringindustrielltkopparMarnie Hawsonmässingmässingblandarerund spegelSharyn Cairnssvart duschväggtakduschtegelväggterrazzoTom Rossträbadkartvättställ

Noemi, badrumsinredare

Frågor om detta badrum? Skriv din fråga i kommentarfältet nedan så svarar jag snabbast den vägen. För att anlita mig som badrumsinredare eller för samarbete – noemi(@)badrumsdrommar.se Hoppas vi hörs!

POPULÄRA INLÄGG MED BADRUMSINSPIRATION

 

​Det var länge sen jag skrev om hotellbadrum här på Badrumsdrömmar. Så när jag kikade igenom mitt inspirationsarkiv nyligen blev jag påmind om Paramount House Hotel (Sydney, Australien) som jag…
The post En känsla av onsen på charmiga hotellbadrum first appeared on Badrumsdrömmar.