Inlägg i samarbete med Unidrain.

Detta är första delen av tre i en serie inlägg där jag kommer belysa badrumsprojektets process från första förberedande steg till sista förfinade steg. För i min roll som badrumsinredare guidar och inreder jag badrum till många olika kunder med varierande stilar, behov och funktioner, men processen är densamma – och fallgroparna likaså. Så därför har jag här satt ihop enkel guide över  badrumsrenovering med dess tidslinje som du kan utgå från när du planerar ditt badrumsprojekt.

Jag har för enkelhetens skull delat upp tidslinjen i tre delar: 1) Förberedande steg, 2) Avstämning med verkligheten, 3) Förfina badrumsdrömmen.

1) Förberedande steg

Den största utmaningen i en badrumsrenovering, utöver att välja material och inredning, är att ligga “lagom” steget före för att slippa stå oförberedd och tvingas ta snabba beslut i byggprocessen som du hade behövt tid för att bearbeta. En balansgång som stundtals är enklare sagt än gjort då det är lätt att fastna i detaljer som inte är aktuella “just nu” istället för att hålla övergripande blick på helheten.

En badrumsdröm kan se olika ut, men ofta är en lugn och harmonisk känsla en viktig faktor. Foto Unidrain.

Inför ett inredningsuppdrag brukar jag fråga mina kunder om deras badrumsdröm:

Hur ser din badrumsdröm ut? Hur ser du dig leva i det? Vilka delar du rummet med?

I detta förberedande steg är svaren kärnan och röda tråden – inte bara hur det ska se ut utan också hur det bör planeras för att fungera på det sättet som kunderna önskar. En genomarbetad badrumsdröm kommer ge dig mycket hjälp på vägen längre fram när du kanske behöver kompromissa, justera och förädla den genom badrumsprojektets gång.

Följ med nedan för att få mer konkreta exempel vad jag menar med genomarbetad badrumsdröm.

A) Moodboard

Det kan vara svårt att i ord beskriva en känsla så att jobba med inspirationsbilder är alltid bra. En moodboard kan samla allt från lösningar du gillar lite extra till materialval och känsla i bilden. Den måste inte vara perfekt snygg – men det underlättar om du kan få till en inspirerande moodboard att återkomma till löpande under badrumsrenoveringen.

För detta case har jag skapat denna moodboard:

B) Viktiga detaljer

I samband med att du tar fram en moodboard bör du ta fasta på de detaljer och lösningar som är “måste” i din badrumsdröm. För redan i det förberedande steget måste du tänka igenom, och planera för att få in, vissa lösningar. Det är inte så knepigt som det låter faktiskt – oftast har man det i bakhuvudet men kanske inte riktigt satt ord på det. Så fundera alltid lite extra vad det är som fångade ditt intresse i varje bild du valt till moodboarden.

Ta dig även tid och tänk dig in i ett riktigt badrum du verkligen gillade:

Vilken detalj var det som lyfte badrummet lite extra? Vad fick dig att trivas lite extra?

Ofta svara kunder att det var så rymligt/hade fönster/etc och eftersom deras badrum inte är/har det så är det inte relevant. Men det stämmer faktiskt inte för det går alltid att plocka in delar, detaljer och lösningar på ett eller annat sätt utifrån ditt badrums förutsättningar. Det svåraste är att kunna se det vid första anblicken bortom badrummets begränsningar.

Tre saker som ofta återkommer i kunders drömbadrum (utöver bra förvaring):

Väggnära brunn – så man slipper stå på ett kallt metallgaller när man duschar.
Lättstädade ytor på golvet – utan skrymslen och vrår som samlar damm.
Stilren duschdel – som känns rymlig och snygg med karaktär.

Alla dessa tre saker är möjliga att få till oavsett storlek på badrum. Exakt hur du bör göra det i ditt badrum varierar – se mitt exempel för detta case i nästa punkt.

C) Planlösning

När du landat i din badrumsdröm med moodboard, trattat ner de viktiga detaljerna som “måste” finnas är det dags att sy ihop det med planlösningen. En bra planlösning är lika delar funktion som det är stil på badrummet. Det går hand i hand och betydligt viktigare än vilken platta du ska ha på väggarna eller hur kommoden ska se ut. Utan en bra och genomtänkt planlösning är risken stor att dina “måste” detaljer blir lidande och då faller stilen och känslan snabbt i din badrumsdröm.

Obrutet golv hela vägen in i duschdelen ger badrummet ett lugnt flöde. Foto Unidrain.

För om jag backar bakåt nu och har de tre “måste” detaljerna som är kärnan för den lugna, ombonade och stilrena känslan i badrumsdrömmen, så blir det snabbt tydligt att det är golvet som dessa kretsar kring. Med andra ord gäller det nu i detta förberedande steg sy ihop en planlösning som har bra flöde på golvet. Se mitt exempel nedan för detta case (klicka för se större).


.

Så här har jag tänkt när jag ritat om planlösningen:

Detta är ett inte så stort badrum och för att få in denna lugna känslan vill jag ha enhetligt golv över hela badrummet. En obruten vy ger vackert flöde och rummet uppfattas större (samt blir lättstädat när inget stör t.ex. dammsugning). För att få till det ritade jag in väggnära avlång brunn över hela duschdelens bredd. Det ger ett linjärt fall mot väggen och man slipper ha en brunn mitt i duschdelen som man sen står på. En annan fördel med väggnära brunn är att man inte blir begränsad av storlek på golvplattorna (väljs i kommande steg av badrumsprocessen).
Jag valde att placera duschdelen längst med höger kortsida för att ge den rymligt mått på längden. Rakt fram (där badkar tidigare stod) placerade jag istället tvättstället med kommod och stilren spegel. Tillsammans med duschen blir dessa två delar badrummets blickfång som sätter stilen och känslan. Därmed är det extra viktigt att duschdelen är genomtänkt så den klarar av att vara stilren utan ett stökigt intryck i vardagen.
Wc är inget wow i badrummet så den lät jag vara kvar i den naturliga nischen av badrummet där den syns minst. För en lugn känsla ritade jag in vägghängd wc med platsbyggd dold förvaring över hela bredden av nischen. Det gör att wc-delen blir praktisk förvaringsdel samtidigt som lösningen både frigör golvyta och ger lugnt intryck på väggen.

Slutligen en summering av bitarna du SKA ha koll på i detta steg:

Moodboard ska innehålla känslan och stilen i badrummet. Bilderna får gärna visa olika lösningar som du tycker om men med betoning på en känsla.
Tänk ut detaljerna som måste finnas i badrummet samt trattat ner hur du kommer använda rummet i vardagen. Samt hur många ni är som vistas där samtidigt.
Rita upp en planlösning som knyter ihop stilen, känslan och detaljerna som måste finnas. Låt dessa vara fasta faktorer som kommande arbete inte tummar på.

Saker du INTE ska lägga fokus på i detta steg:

Vilken exakt platta som ska vara på golvet eller väggen. Här räcker det om du vet på ungefär om du vill ha stor platta (större än 20cm), mindre platta (under än 20cm) eller om du vill ha målade väggar.
Vilken NCS-kod som ska vara på målade väggarna, tak eller snickerierna.
Vilken möbel, blandare, handdukstork etc som du ska ha. Nöj dig med att ha en någorlunda öppen syn på de exakta produkterna och låt sen planlösningen guida dig till bästa val för ditt badrum. Låser du dig för mycket i detta steg blir det jobbigare när du måste kompromissa i nästa steg.

Detta första steg är kreativt men också utmanande då det kräver att du vågar fatta beslut och lita på din magkänsla över vad du vill ha och trivs med. Visst kan det kännas läskigt, men en badrumsdröm utan känsla är ingen dröm.
Håll utkik för nästa del: Steg 2 – Avstämning med verkligheten – guidar dig i vilka krockar som din badrumsdröm kan möta i verklighetens badrum. Samt hur du kan tänka för att inte tappa helhetsbilden och gå i kompromissfällan.
Total
30
Shares
MER BADRUMSINSPIRATION VIA TAGS

avlång brunnbadrumsdesignbadrumsdrömbadrumsplaneringbadrumsrenoveringbadrumsstilbrunndesignduschförberedande steggolvbrunnguideharmonisktinfälld plattalugnmässingmoodboardplanlösningrostfrittstilrentstorformattätskiktUnidrainväggnära brunn

Noemi, badrumsinredare

Frågor om detta badrum? Skriv din fråga i kommentarfältet nedan så svarar jag snabbast den vägen. För att anlita mig som badrumsinredare eller för samarbete – noemi(@)badrumsdrommar.se Hoppas vi hörs!

POPULÄRA INLÄGG MED BADRUMSINSPIRATION

 

​Inlägg i samarbete med Unidrain. Detta är första delen av tre i en serie inlägg där jag kommer belysa badrumsprojektets process från första förberedande steg till sista förfinade steg. För…
The post Förberedande steg – badrumsrenoveringens tidslinje first appeared on Badrumsdrömmar.