Inlägg i samarbete med Unidrain.

Detta är tredje delen av tre i en serie inlägg där jag kommer belysa badrumsprojektets process från första till sista steget. För i min roll som badrumsinredare guidar och inreder jag badrum till många olika kunder med varierande stilar, behov och funktioner, men processen är densamma – och fallgroparna likaså. Så därför har jag här satt ihop enkel guide över badrumsrenoveringens tidslinje som du som läsare kan se som förarbete när du planerar ditt badrumsprojekt.

Jag har för enkelhetens skull delat upp tidslinjen i tre delar: 1) Förberedande steget, 2) Avstämning med verkligheten, 3) Förfina badrumsdrömmen.

3) Förfina badrumsdrömmen

I första delen av denna guide, Förberedande steg, berättade jag att den största utmaningen (och fallgropen) är att ha fokus på rätt sak i rätt skede av badrumsrenovering. I andra delen, Avstämning med verkligheten, tog jag upp vilka bitar du bör stämma av lite extra så din badrumsdröm och badrummets faktiska förutsättningar synkar hela vägen.

Nu har turen kommit till Förfina badrumsdrömmen, som är den tredje delen i min guide. Den handlar om det som de flesta fokuserar/bävar inför en badrumsrenovering, nämligen utmaningen att lyckas med alla materialval, inredningsdetaljer och kulörer.

Mörkt badrum eller ljust badrum – vilken stämning föredrar du? Foto Unidrain.

Här kommer jag berätta hur du kan tänka när du förfinar din badrumsdröm så den håller estetiskt, funktionellt och givetvis våtrumssäkrad enligt svenska våtrumsregler. Till din hjälp kommer ditt förarbete från de två föregående stegen att vara till stor hjälp!

A) Börja med känslan

När jag påbörjar leta materialval till ett badrumsprojekt så har jag i ryggen alltid med mig en tydlig målbild om var fokus och känslan ska vara i det aktuella fallet. Det är kärnan i känslan som styr och den ger mig lika mycket möjligheter som begränsningar.

Oftast har jag frågat ut kunden om det ena och det andra för att bilda mig en “fördom” om vad hen kan tänkas gilla och ogilla. Ett enkelt exempel kan vara att fråga om kunden tänker sig stora eller små plattor? Kan hen tänkas sig en kulör utöver den gråskala som inspirationsbilderna visar? O.s.v.

Fördelen om du ska inreda ditt egna badrum är att du har svaren på alla dessa frågor, däremot:

Utmaningen kommer ligga i att behålla fokus rätt och tvivla “lagom” på vad du faktiskt tycker om.

Om vi nu backar till mitt presenterade case från första steget, så skapade jag där en Moodboard som i stora drag fångar den känsla och färgskala som detta badrumsprojekt ska kretsa kring.

B) Addera tre, ta bort fyra

Att omvandla en känsla till faktiska material är inte alltid helt lätt. Så antingen kan du utgå från de faktiska materialval som dina inspirationsbilder har, men det kommer rätt snabbt leda in dig på snävt spår då det sällan finns “allt” i en bild. Mitt knep är istället att backa tillbaka till en färgskala och utifrån det börja plöja utbudet du hittar i butiker och leverantörer.

Addera, addera, addera och addera lite till. Då får du ett hum om vad som finns på ungefär att välja bland. Gäller allt ifrån plattor till bänkskivor, möbelkulörer, metallytor och porslinskulörer. Ja detta tar tid (men är kul så se till att inte ha för tight med tid). Se dina och badrummets begränsningar (från förra steget) som hjälpande stöd på vägen, men fastna inte för mycket i prisjämförelsen som är lätt att göra. Ha istället fokus på vad totalpriset för den del/lösning blir och ställ det mot totala badrumskostnaden och hur viktig den delen är för din badrumsdröm.

Sen måste du vara rätt hård och ta bort, ta bort, ta bort och ta bort lite till. Kvar ska du nu ha ett välsorterat utbud som du gör slutliga valen ifrån.

Här är vad jag valt för detta fiktiva badrumscase:

Så här har jag tänkt när jag plockat ihop materialvalen till detta badrum:

Sten och/eller terrazzo. En fin mix tycker jag är att blanda sten med terrazzo. Det ger klassisk känsla samtidigt som det bryter av med en modernare touch. Perfekt att plocka in det som bänkskiva och köra golvet i en mer klassisk stensort. Gärna i lite större format som går obrutet över hela badrumsgolvet för naturligt lugn (val av brunnlösning möjliggör rätt känsla).
Blå toner för matta väggar. Genom att helt eller delvis välja målade väggar går det enkelt att få in en vacker mild blå kulör som ger badrummet den rätta känslan. Passar mycket bra att jobba med målade ytor på väggarna utanför duschdelen. Även fint att sätta sockel av golvplattan först på målade väggarna för att knyta ihop dessa (även praktiskt då sockeln skyddar målade ytan från svabb och dammsugare).
Svarta detaljer. Till de blå tonerna tycker jag det skulle passa fint med svarta detaljer. Det ger en konstrast som lyfter känslan ytterligare (mer om detta i nästa stycke!).
Ljust trä. Som en lugnande detalj mot de svarta detaljerna passar trä mycket bra. Det mjukar upp helhetskänslan och ger badrummet en värme. Jag har här utgått från ljust trä som knyter av hemmets övriga rum där det ligger en ljus ekparkett. Då badrummet är rätt litet vore det här fint att ha enbart öppen trähylla under ett modernt tvättställ eller varför inte jobba med ett utanpåliggande tvättställ på bänkskiva (i då t.ex. terrazzo)? Småsakerna kan samlas i trälådor på bänkskivan eller under på öppna hyllan. Ovanför wc-skålen däremot skulle jag sätta ett grunt väggskåp i trä som dold förvaring som är perfekt för extra hygienartiklar, rengöringsmedel m.m.

C) Plocka in något som kontrasterar

För detta badrumscase har jag fokus på en lugn, mild och harmonisk känsla. Men jag vill samtidigt ge badrummet lite konstrast, för precis som ett “vanligt rum” blir charmen större om det är en mix tycker jag. Därför har jag här valt att plockat in svarta detaljer som accent till det milda. Inte minst också för svart detalj gör att övriga kulörer och material syns lite extra på något sätt.

Svart spegel för diskret inramning. Foto Unidrain.

Just att plocka in en spegel i mjuk form ger alltid en charm, men det passar även bra att plocka in ännu mer med svart med t.ex. duschvägg, blandare eller belysning. Viktigast är att skapa en bra balans så att känslan blir rätt för den önskade stilen och då är dessa inredningsdetaljerna bra sätt att jobba på.

En sista detalj som jag tycker skulle passa i svart är den avlånga brunnen. För jag tycker du ska se brunnen som lika mycket design som funktion där du kan antingen främhäva den eller nästan helt trolla bort. Samt att en väggnära brunn gör att den inte “bryter” golvets enhetliga look vilket är det jag verkligen tycker om (mer info om Unidrain väggnära brunnar i förra delen).

För detta fiktiva badrumscase skulle jag välja Unidrain HighLine Black eller Custom:

Till sist…

Nu när vi kommit till sista steget i badrumsrenoveringens tidslinje är det tydligt hur förarbete ger utdelning. Valen av sista detaljerna är roligt och kreativt istället för stressande och krävande om du hade börjat i “fel” ände. Backar vi nu tillbaka till de viktiga detaljerna, listade nedan, så är de tydligt uppfyllda. Både i form av planlösningen och nu material- & inredningsvalen.

Enhetligt golv över hela badrummet. En obruten vy på golvet (tack vare väggnära brunn) ger vackert flöde och rummet uppfattas större, vilket i sin tur även ger badrummet en lugn känsla.
Badrummets blickfång. Duschen tillsammans med tvättställsdelen blir badrummets blickfång som sätter stilen och känslan. Så duschdelen måste vara genomtänkt och stilren.
Lugn känsla. Vägghängd wc-del blir även praktisk förvaring som både frigör golvyta och ger lugnt intryck på väggen.

Slutligen en summering av bitarna du SKA ha koll på i detta steg:

Val av material för golv, vägg och tak så du har materialvalens placering tydligt för dig. Ta även reda på vad de olika materialen kräver i form av fog/underlag/skötsel.
Fundera även ut hur du önskar övergången mellan olika material så du tydligt kan klargöra det för byggaren som ska göra badrummet. T.ex. vid hyllnischer, ytterhörn eller fönster som alla är detaljer i blickfång och gäller att få snyggt.
Badrum är ett långsiktigt projekt så fundera gärna hur dina val kommer åldras efter användning – inte minst så kvalitén håller hela livslängden.
Se över mängden förvaring – lagom är bäst i badrum.
Planera in belysning efter olika funktioner och behov i badrummet – från allmänt till punkt- och mysbelysning.

Saker du INTE ska lägga fokus på i detta steg:

Resterande saker är redan avklarade i föregånde två delar!

Badrumsrenoveringens förarbete i tre delar är nu klara och byggaren kan påbörja sitt jobb. Bra planering sparar pengar men framför allt gör den att du får “koll på läget” och ger din badrumsdröm bästa möjliga förutsättningar att bli just sådär bra som du drömmer om. Lycka till!

Hoppas du blivit inspirerad och förväntasfull att få starta din badrumsrenovering. För mer råd och/eller konkret inredningsförslag är du alltid välkommen att kontakta mig som badrumsinredare.

.

Total
4
Shares
MER BADRUMSINSPIRATION VIA TAGS

avlång brunnbadrumsdesignbadrumsdrömbadrumsplaneringbadrumsrenoveringbadrumsstilbrunndesignduschgolvbrunnguideharmonisktinfälld plattalugnmässingmoodboardplanlösningrostfrittstilrentstorformattätskiktUnidrainväggnära brunn

Noemi, badrumsinredare

Frågor om detta badrum? Skriv din fråga i kommentarfältet nedan så svarar jag snabbast den vägen. För att anlita mig som badrumsinredare eller för samarbete – noemi(@)badrumsdrommar.se Hoppas vi hörs!

POPULÄRA INLÄGG MED BADRUMSINSPIRATION

 

​Inlägg i samarbete med Unidrain. Detta är tredje delen av tre i en serie inlägg där jag kommer belysa badrumsprojektets process från första till sista steget. För i min roll…
The post Förfina drömmen – badrumsrenoveringens tidslinje first appeared on Badrumsdrömmar.