Inlägg i samarbete med Tece

När det gäller badrumsrenovering så finns det, som du nog redan märkt, roliga saker och mindre roliga saker att ta ställning till, välja och sätta sig in i. De roliga brukar oftast vara det som du kan konkret föreställa dig, ta på eller estetiskt uppskatta. De mindre roliga sakerna brukar de flesta förknippa med det dolda, det som “måste” finnas men som är svårt att greppa och just därför inte sällan upplevs som “tråkigt” och enbart slukar pengar.

Men det finns även en mittemellan del – de detaljer som är viktiga och som syns samt används flitigt men som allt för ofta missas på vägen. Den delen är t.ex. spolknappen till din nya vägghängda wc som kan lyfta eller stjälpa hela känslan i badrummet!

TECE Lux Mini i svart glas med fjärrstyrning och belysning.

Tips & råd inför val av spolknapp

Som jag nämnde ovan är det rätt vanligt att man missar/glömmer bort att tänka på spolknappen till wc förrän du får den som rak fråga; “Och vad vill du ha för spolknapp till wc:n?”. Många ser spolknappen som en del av den rätt sena “krokar-toapappershållare-fasen” och missar därför att den styrs av vilken fixtur som ska byggas in (eller redan byggts in) i badrummet. Då är det inte konstigt att spolknappen – den detalj som du kommer ta på, se mycket av och som bör matcha badrummets övriga stil, väljs snabbt och i förbifarten just för att tiden för fundering inte längre finns när ovannämnda fråga ställs i butiken eller av byggaren.

FAQ – vägghängd wc

Vägghängd wc består av; 1) fixtur, 2) spolknapp, 3) wc-skål. Av dessa tre delar är fixturen och spolknappen kopplande till varandra medan valet av wc-skålen är flexibel. Så för att återgå till att prata om de roliga bitarna i badrumsrenoveringen tycker jag att du redan i tidigt skede bör kika på vilka spolknappar som passar din valda badrumsstil för att på så sätt kunna ge byggaren info om vilken leverantör av fixtur hen ska köpa in till ditt badrum.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika leverantörer av fixturer och därmed av spolknappar, men det är långt ifrån alla som gör snygga spolknappar som passar just din badrumsstil.

Se t.ex. nedan fyra badrum i olika stilar med varsin matchad spolknapp – föreställ dig nu om samtliga har en vit i plast istället. Hade det varit lika snyggt tycker du?

Nedan går jag igenom lite saker du bör ha koll på för att navigera rätt bland spolknappar och framförallt vad du bör planera in för att inte missa en av badrummets viktigaste detaljer.

.

.

A – Att tänka på inför val av spolknapp

En av de leverantörer jag fick upp ögonen för just p.g.a. deras snygga spolknappar är TECE, ett familjeägt företag som grundades 1987 i Tyskland. TECEs spolknappar är nätta (den tunnaste bygger endast 3mm) och stilrena så de lyckas med konststycket att integrera i knapparna sömlöst i badrumsdesignen samtidigt som de lyfter detaljnivån i badrummet tycker jag.

Här har jag valt ut de TECE spolknappar som jag tycker passar de flesta stilar!

TECE Square spolknapp i matt svart metall – denna spolknapp bygger endast 3mm utanpå plattorna.TECE Square spolknapp finns i vitt, krom, svart – både i blank metall eller metall/glas.

När jag inreder ett badrumsprojekt så utgår jag givetvis först och främst utifrån den stil och känslan kunden önskar i badrummet. I den processen är materialvalen såsom kakel, klinker samt kulörvalen viktiga, men parallellt sker även val av spolknapp. Helt enkelt för att jag i tidigt skede vill planera in denna viktiga detalj så att valet av fixturleverantör blir rätt (fixturen är bland det första som måste vara satt då den byggas upp i samband med badrumsväggarna). På så sätt blir det både roligare och mer konkret för kunden att se spolknappen som den viktiga del av inredningen som jag tycker den är.

Därför tycker jag det är kul att just lyfta TECE spolknappar som gör det hela roligare och mer inspirerande snarare än att välja en spolknapp som är “good enough”!

TECE Solid spolknapp i matt vit metall om du önskar diskret look till vitt kakel.

En tumregel som jag brukar följa vid val av spolknapp i badrum är att hålla mig till rena linjer. Jag föredrar därför generellt spolknappar som har raka knappar framför cirkulära då jag upplever att det smidigare flyter ihop med plattornas foglinjer på väggen. Stramare hörn för mer modern look och något mjukare hörn för en mer klassisk/charmig look.

T.ex. gillar jag TECEsquare och den nya TECElux Mini (mer om den i nästa stycke) för den mer moderna känslan i badrummet och som passar extra bra till minimalistisk look tycker jag. Till en mer klassisk och charmig look tycker jag TECEsolid snyggt balanserar det stilrena raka med något mjukare form.

TECE Solid är en snygg design för dig som vill få in mjukare former men ändå hålla stilen modern. Finns i både vitt och krom – bägge med blank eller matt yta.

Prisuppgift TECEsquare och TECEsolid spolknappar från ca 1700-2900kr.

B – Innovativa funktioner för ditt badrum

En annan aspekt med TECE spolknappar, utöver den estetiska aspekten, är att de alla är själva ingången till cisternen som sitter i den inbyggda fixturen i väggen.

Spolknappar finns med olika innovativa funktioner och möjligheter som gör att du kan få ut betydligt mer än bara att spola i wc:n efter ett besök.

TECE Lux Mini i svart glas med fjärrstyrning och belysning.

Då undrar du kanske vad du har för behov av att justera inställningar i cisternen efter inbyggnaden? Det är främst två saker som är viktiga att kunna kalibrera; 1) det ena är vattenmängden som ska gälla för hel-/halvspolning (äldre fastighet med gamla rör kan behöva mer vatten för önskad effekt samt nyare rör kräver mindre vatten = miljöaspekt att ha koll på), 2) det andra är vattentrycket (moderna wc-skålar utan spolkant behöver rätt tryck för att inte spilla över vid spolning).

Innovativa spolknappen TECE Lux mini är både beröringsfri och har integrerad belysning. Den går även att programmera så den spolar efter önskat schema. Wc-skålen är TECEs nya modell TECE One.

Dessa ovannämnda funktionerna är basic men betydligt roligare funktioner har t.ex. spolknappen TECElux mini som är både beröringsfri och har integrerad belysning. Som bonus går den även att programmera så att den säkerhetsspolar om någon glömt spola efter sig. En funktion som också är praktisk om du planerar att resa bort lite längre tid är att denna spolknapp kan hygienspola wc:n med jämna mellanrum så inte vatten riskerar att bli stående eller torka ut!

TECE Lux mini finns i vitt eller svart glas för elegant look och enkel rengöring. Finns även med fjärrkontroll.

En annan innovativ detalj är t.ex. att alla TECEsquare Metallic spolknappar har en PVD-beläggning (physical vapour deposition) – en beläggning som är miljövänlig och appliceras med hjälp av en ångprocess. Resultatet blir en yta som är mycket motståndskraftig mot nötning och repor, samtidigt som den är så tunn att strukturen i metallen fortfarande syns. Som bonus är ytan dessutom enkel att hålla ren (jämför t.ex. med vanliga rostfria ytor som är hopplösa med alla fingeravtryck).

TECE Square har även fått tillskott av varma metaller med nya innovativa beläggningen PVD för tålig och lättstädad yta.TECE Square Metallic med PVD-yta i svart krom, rödguld och guld. Finns i både borstad och blank yta.

Prisuppgift TECEsquare Metallic och TECElux Mini spolknappar från ca 4600-4800kr.

C – Säker installation som underlättar tidsplaneringen

Den sista delen är också den mest tekniska, nämligen TECE fixturen som är en förutsättning för de snygga spolknapparna jag visat ovan. Själva fixturerna finns både i traditionellt utförande och med innovativa Safetybag. Den första varianten är den som är uppbyggd likt de flesta andra leverantörers fixturer där installation sker innanför badrummets tätskikt.

TECE Safetybag är däremot en ny typ av fixturlösning som kan byggas in innan tätskikt sker och på så sätt slipper man den omständiga proceduren med att behöva tätskikta bakom fixturen först. Resultatet blir en lösning som sparar tid (tätskiktet kan appliceras och plattsättning kan ske direkt efter, utan mellansteget där rörmokare ska in för installation av fixturen) men denna fixtur gör också att man kan ta vara på innerväggarnas djup (t.ex. mellan reglarna i träkonstruktion) för montering av fixturen.

TECE Profil Safetybag har en vattentät påse tillverkad av kraftig, åldersbeständig plast (25 års funktionsgaranti). Påsen omsluter såväl cistern som spolrör och gör att det bara behövs ett tätskikt framför cisternen. Fixturen finns i höjderna 820 mm och 1 120 mm.

I vanliga fall kan det vara knepigt att ta tillvara dessa håligheter och andra befintliga nischer i väggen för placering av fixturen då dessa trånga utrymmen inte alltid går att säkerställa korrekt applicering av tätskikt i. Därav att de flesta “vanliga” fixturer byggs framför badrummets tätskikt med synliga “boxar” på ett eller annat sätt (de går att byggas bort men då på bekostnad av mer yta i badrummet).

Att välja en snygg spolknapp kan te sig enkelt till en början, men att få in den i ett badrumsprojekt med skeptisk byggare kan stundtals vara allt annat än enkelt om du inte även har koll på fixturbiten.

Då är det skönt att fördelarna med TECE fixtur med Safetybag talar för sig själva så du kan fokusera på de roligare bitarna istället för att övertyga byggaren. Sen att som bonus jobba med en lösning som underlättar tidsplaneringen är aldrig fel för man vill gärna få till en tidseffektiv badrumsrenovering så långt det är möjligt!

Till sist så har TECE nyligen även släppt sin första wc-skål TECEone som du kan se ovan – det är en snygg och stilren modell som passar det moderna men ändå klassiska badrummet tycker jag.

Hoppas du blivit inspirerad till att planera in spolknappen i tidigt skede av ditt kommande badrumsprojekt!

.

Total
871
Shares
MER BADRUMSINSPIRATION VIA TAGS

badrumsrenoveringbelysningborstad stålfunktiongammeldagsguldindustrielltklassisktkopparkrommässingmoderntplaneringspolknappsvartsvart kromsvarta detaljertipstoalett

Noemi, badrumsinredare

Frågor om detta badrum? Skriv din fråga i kommentarfältet nedan så svarar jag snabbast den vägen. För att anlita mig som badrumsinredare eller för samarbete – noemi(@)badrumsdrommar.se Hoppas vi hörs!

POPULÄRA INLÄGG MED BADRUMSINSPIRATION